Temperatura de culoare: ce trebuie să știi despre ea când alegi sursa de lumină

Măsurată în grade Kelvin, temperatura de culoare este un detaliu semnificativ când vine vorba de alegerea celei mai potrivite surse de lumină pentru o încăpere. Fie că vorbim de dormitor, birou, bucătărie, baie sau spații industriale, avem nevoie de lumină care să ne ajute și să ne protejeze, nu să ne obosească.

 

Dăm o raită rapidă prin cărțile (virtuale!) de fizică și descoperim că temperatura de culoare este definită drept o caracteristică a luminii vizibile ce se măsoară prin compararea cromaticității sale cu cea a radiației unui corp negru. Valoarea radiației unui astfel de corp fierbinte indică temperatura de culoare când este aceeași precum culoarea sursei de lumină.

 

Astfel, temperaturile de culoare mai ridicate (peste 6000 de grade Kelvin) sunt atribuite culorilor considerate reci (gama de nuanțe verde – albastru), în vreme ce temperaturile mai scăzute (între 2700 și 3000 de grade Kelvin) corespund culorilor pe care le numim calde (nuanțele din gama galben – roșu).

 

2700 de grade Kelvin este temperatura care definește culoarea becului tradițional incandescent, cel cu care am fost cu toții atât de obișnuiți zeci de ani. În cazul becurilor LED, tipurile de culoare sunt albul cald, albul natural și albul rece. Să le analizăm puțin:

 

Alb cald (1900 – 3200 grade Kelvin)

Temperatura de culoare a unei lumânări aprinse este aproximativ 1900 K (grade Kelvin), iar 3000 K înseamnă o lampă cu halogen. Cum spuneam mai sus, becul incandescent tradițional are temperatura undeva la 2700 K. Oricare dintre aceste opțiuni oferă lumină caldă, ideală pentru dormitoare, camere de zi, poate chiar un salon de coafură sau cabine de probat haine. Același tip de lumină se recomandă și pentru restaurante ori hoteluri (în general, spații unde vrem să ne relaxăm, să ne simțim bine).

 

Albul natural (4000 – 5500 grade Kelvin)

Imită lumina naturală a zilei, din acest motiv este numit și alb neutru. O opțiune de lumină excelentă pentru birouri, magazine sau pentru un apartament modern, utilat minimalist, în stil contemporan. Dacă alegeți lumina caldă pentru dormitor, puteți folosi albul natural pentru bucătărie, spre exemplu. Sau pentru camera copiilor, mai ales că becurile LED nu se încălzesc, așa că sunt sigure, prietenoase și cu durată lungă de viață.

 

Albul rece (peste 6000 de grade Kelvin)

Imaginați-vă lumina produsă de un bliț al aparatului foto și sunteți aproape de ce înseamnă acest alb rece, considerat perfect pentru spații mari, industriale, depozite, fabrici etc. Nu este o lumină recomandată pentru acasă sau pentru birou, deoarece tinde să obosească ochii și induce o stare de „a fi mereu în priză”.

 

De ce este important să știți aceste lucruri despre lumină? Pentru că asemenea detalii au o foarte mare influență asupra stării noastre și asupra performanțelor noastre. Dacă alegem o sursă de lumină nepotrivită pentru un birou sau o cameră de studiu, nu vom avea rezultatele dorite. La fel, dacă alegem lumina inadecvată pentru dormitor, nu ne vom simți odihniți. De aceea alegerea corectă a sursei de lumină, în funcție de temperatura de culoare, este esențială pentru un spațiu în care să ne simțim bine.

Comentarii

Articole similare

  • Cele mai bune benzi LED
    Cele mai bune benzi LED
    Tehnologia LED este una dintre cele mai revolutionare idei din domeniul iluminatului. Aparuta in urma cu mai bine de 50 de ani, ideea de LED s-a dezvoltat pe parcursul ultimei jumatati de secol, iar...