Cele mai economice becuri

  1. 1. Cele mai economice becuri - Clasificare TOP 3
  2. 2. Cum alegi cele mai economice becuri
  3. 3. Marci recomandate de savelectro.ro
    1. 3.1. Marca Braytron
    2. 3.2. Marca Vito
  4. 4. Cum se instaleaza un bec economic
  5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre becurile economice


Becurile economice au inceput sa le inlocuiasca tot mai mult pe cele clasice, incandescente, chiar daca la inceput parea oarecum costisitoare aceasta investitie. Acest lucru a dus la micsorarea costurilor de iluminare foarte mult, becurile economice fiind mult mai durabile in timp. Mai ales in vremurile actuale, cand energia a devenit tot mai scumpa, aceasta solutie a venit in sprijinul oamenilor care doreau sa nu mai plateasca mult la factura de electricitate si care nu voiau sa abandoneze confortul cu care erau deja obisnuiti. 


Astfel, se poate spune ca atunci cand cauti becuri pentru locuinta sau pentru afacerea ta trebuie sa le gasesti pe cele care ofera cat mai multa lumina si care sa nu consume foarte mult. In acest sens, este util sa cercetezi un top detaliat al celor mai bune becuri economice, sa descoperi cum sa alegi produsul de care ai atat de mare nevoie, sa afli care sunt marcile recunoscute in domeniu, precum si multe alte detalii utile despre acest subiect. 

1. Cele mai economice becuri - Clasificare TOP 3

Becurile economice, numite si becuri fluocompacte, se bazeaza pe tehnologia neoanelor adaptata la uzul caznic prin micsorarea becurilor si sunt alcatuite din bulb si componente electronice. Ele asigura un iluminat continuu, dar ajung mai greu la o temperatura ridicata, ca in cazul becurilor clasice. Printre avantajele becurilor economice se numara: durata de viata foarte lunga, consumul redus de energie, degajarea minimala de caldura, dar si faptul ca se pot utiliza la interior, dar si la exterior si nu se deterioreaza la aprinderi si stingeri repetate. Printre becurile economice reprezentative se numara produsele din topul prezentat mai jos. 


Produs 

Bec economic 35W (148W), E27, 2260 lm, lumina rece (6500K), Braytron



Bec LED tip Vintage Ledisone Retro G95, 8W(60W), lumina calda


Bec economic 85W (366W), E27, 5500 lm, lumina naturala (4000K), Braytron


Caracteristici

Becul economic are putere de 35W, flux luminos de 2260 lm, temperatura de culoare 6500K

Unghiul de iluminare este de 240 de grade

Este fabricat din sticla

Inaltimea becului este de 166 mm

Durata de viata este de 10000 ore

Are o putere de 8W

Unghiul de iluminare este de 360 de grade

Tipul de dulie este E27

Temperatura de culoare este de 2500K

Nivelul de luminozitate este de 800 lm

Bulbul are culoare aurie

Are putere de 85W

Tipul de soclu este E27

Nivelul de luminozitate este de 5500 lm

Clasa de protectie este IP20

Unghiul de iluminare este de 200 grade

Temperatura de culoare este de 4000K

PRO

Ofera lumina potrivita pentru realizarea diferitelor activitati 

Are o durata de viata mare

Consumul de energie este redus

Aspectul este deosebit, in stil vintage

Ofera lumina calda, perfecta pentru diferite activitati

Este foarte rezistent si ofera lumina suficienta

Are durata de viata mai mare decat cea a becurilor clasice

Are un aspect deosebit

Contra

Nu este dimabil

Nu este dimabil

Nu este dimabil


Vezi AICI pret

Vezi AICI pret

Vezi AICI pret


2. Cum alegi cele mai economice becuri

Iluminatul este foarte important in viata oamenilor, aproximativ douazeci la suta din electricitate fiind folosita in acest scop. Pentru a reduce consumul de energie electrica este vital sa se descopere acele becuri economice care pot face cu adevarat diferenta. Alegerea lor poate fi dificila, insa, pentru ca piata abunda de tot felul de tipuri de becuri, ceea ce poate pune piedici serioase unui client dornic de a gasi produse prietenoase. Dintre toate becurile cele mai bune alternative sunt considerate becurile economice si cele cu LED. 

Cateva criterii trebuie avute in vedere atunci cand sunt alese cele mai economice becuri:

  • Tipul de soclu. In general, becurile au diferite tipuri de filet (E14, E27, G9 etc.). Filamentul becului trebuie sa se potriveasca, insa, cu soclul pentru a putea functiona. Tipul cel mai comun utilizat este E27. De regula, becurile economice se potrivesc la acest soclu si la cel E14;


  • Forma becului. Pentru a fi amplasat in anumite corpuri de iluminat becul trebuie sa aiba o anumita forma, iar acest lucru automat nu tine doar de partea estetica. Unele forme se potrivesc lampilor, altele lustrelor sau candelabrelor. Un exemplu in acest sens sunt becurile economice in forma de para, ce sunt utilizate foarte des pentru veioze;


  • Intensitatea luminoasa. Practic, este vorba despre cantitatea de energie produsa de becul economic. Intensitatea se masoara in lux sau lumeni pe m2. Aceasta caracteristica poate fi descoperita foarte usor pe eticheta produsului. Intensitatea luminoasa va fi comparata cu cea a unui bec cu filament de 100W, ce are 1000 lm;


  • Temperatura de culoare. Temperatura de culoare se masoara in kelvin, putand varia intre 1000 si 10000 grade. Printre cele mai populare in preferintele oamenilor sunt becurile inteligente, la care se poate modifica temperatura de culoare. Becurile economice au mai multe culori, care sunt specificate pe ambalaj. Foarte important de mentionat este faptul ca daca gradul Kelvin este unul mic, atunci si culoarea va fi mai calda, mai aproape de galben;


  • Consumul. Becurile economice consuma mai putina energie electrica, de regula fiind vorba despre un consum de 10-15 ori mai mic decat cel al becurilor clasice. Aceste produse sunt preferate in prezent, din cauza pretului mare la curentul electric. Investitia este una rentabila in timp;


  • Locul de montare. Becurile economice pot fi montate la interior sau la exterior. Specialistii recomanda montarea lor la interior, pentru ca la exterior scade capacitatea de iluminare odata cu temperatura si pentru ca trebuie sa fie protejate de praf si de diferite conditii meteorologice, ceea ce presupune un stres suplimentar si luarea unor precautii. 

3. Marci recomandate de savelectro.ro

Folosirea becurilor economice a devenit o practica tot mai intalnita in casele romanilor in ultima vreme din cauza preturilor tot mai mari la facturile de curent electric. Magazinul savelectro.ro vine in intampinarea nevoilor tuturor clientilor cu produse de cea mai buna calitate, la preturi accesibile, fabricate de producatori ce s-au afirmat pe piata de profil.

3.1. Marca Braytron

Brandul Braytron apartine unei companii romano-turce, specializata in producerea corpurilor de iluminat cu LED. Din anul 2012 compania s-a lansat in producerea de tehnologii pentru economisirea energiei electrice, spatiile de productie fiind echipate cu linii tehnologice moderne. Produsele Braytron sunt distribuite in toate tarile Europei, dar si in Orientul Mijlociu, fiind recunoscute pentru calitatea desavarsita, utilizarea de tehnologii inovative, dezvoltate de branduri celebre, precum si pentru gama variata de solutii de iluminat. Un alt atu al produselor companiei este reprezentat de atentia acordata protejarii mediului inconjurator, produsele sale respectand in acest sens toate cerintele legislatiei de mediu a Uniunii Europene.

3.2. Marca Vito

Compania Vito activeaza pe piata produselor de iluminat de 29 de ani. Spatiile de productie sunt plasate in tara vecina, in Bulgaria, unde sunt utilizate cele mai moderne tehnologii pentru a produce o gama extrem de variata de corpuri de iluminat, dar si de produse auxiliare. Compania se axeaza pe dezvoltarea productiei prin eforturi sustinute in cercetare si design, elemente ce se reflecta asupra calitatii desavarsite a produselor si a consumului redus de energie, la care se adauga o durata de viata exceptionala. 

Printre marfurile puse la dispozitia clientilor se numara corpuri de iluminat cu LED pentru interior si exterior, benzi cu LED-uri, lampi decorative si iluminarea exterioara pentru gradini si piscine. Intreaga gama de becuri si corpuri de iluminat respecta regulile internationale cu privire la protejarea mediului incojurator si la limitarea efectului de incalzire climatica.

4. Cum se instaleaza un bec economic

Becurile economice se instaleaza foarte simplu, fara sa fie nevoie, de regula, de prezenta unui electrician. Este important ca inainte de inlocuirea lor sa se inchida sursa de curent electric pentru a elimina riscul de electrocutare. Pentru montarea in lustra sau candelabru va fi nevoie de o scara pentru accesul sigur. Cu mainile uscate si curate se desurubeaza de pe soclu becul vechi si se asaza cu grija pentru a nu se sparge. Se insurubeaza becul nou si se aprinde de la intrerupator pentru a se verifica daca functioneaza sau nu. Becurile vechi nu vor fi aruncate la gunoi, chiar daca au un continut redus de mercur, pentru ca acest metal, chiar si intr-o cantitate mica, poate sa aduca prejudicii mediului inconjurator si sanatatii oamenilor. Ele vor fi duse la punctele de colectare sau la centrele special infiintate in acest sens. 

Becurile economice cu lumina rece se utilizeaza in diferite spatii din locuinta, mai ales in baie si bucatarie, pentru ca acest tip de lumina (alba cu tente albastre) ajuta foarte mult la concentrare. Daca au lumina calda (se apropie de nuante de galben), atunci pot fi montate in dormitor, living sau alte spatii destinate relaxarii. Aceasta lumina realizeaza o ambianta foarte placuta si calma. Sunt mai putin recomandate instalarii in unele spatii, cum ar fi holurile, scarile, dressingul, deoarece aceste tipuri de becuri au nevoie de un timp pentru a atinge puterea de iluminare deplina. 

Daca un bec economic se va sparge din greseala, este important sa se parcurga intocmai anumiti pasi, pentru a nu risca ranirea in niciun fel:

  • Pentru inceput se va deschide o fereastra pentru a se aerisi interiorul, unele dintre becurile economice putand sa contina o doza de mercur;
  • Se ia un prosop de hartie umezit si se aduna toate cioburile cu mare atentie pentru a nu lasa nimic in urma. Nu se vor folosi matura, aspiratorul sau mainile goale;
  • Resturile se introduc intr-o punga de plastic si se duc intr-un centru sau la un anumit punct de colectare aflat in apropiere. 

In concluzie, alegerea corecta a becurilor economice va garanta obtinerea intensitatii luminoase dorite, fara sa mai fie nevoie sa se cheltuiasca foarte multa energie electrica si, implicit, sa se plateasca sume considerabile la factura lunara de curent. 

Intrebari si raspunsuri frecvente despre becurile economice

Care sunt cele mai economice becuri?

Cele mai economice becuri sunt cele cu halogen, fluorescente si cu LED. Becul cu halogen este mai eficient cu 20-30% decat cel clasic, avand cam acelasi pret de achizitie, dar nu este recomandat pentru camera copiilor, pentru ca emite radiatii UV. Becul fluorescent este cu 70-80% mai eficient, avand o lumina placuta si suficient de puternica, insa contine diverse gaze. Becul cu LED este foarte eficient, nu are efecte negative asupra sanatatii, insa pretul va fi unul putin mai mare.

Cum se aleg becurile economice?

Alegerea unui bec economic se va face dupa o cercetare amanuntita a ofertei existente pe piata. De asemenea, se va tine cont si de unele criterii esentiale cum ar fi tipul de soclu, forma becului, intensitatea luminoasa, temperatura de culoare, locul de montare, brand si pret. 

Unde se folosesc becurile economice cu lumina calda sau rece?

Becurile economice cu lumina calda se monteaza in dormitor, living sau in orice alt spatiu de relaxare, pe cand becurile economice cu lumina calda se instaleaza in baie sau bucatarie.

Cum se procedeaza in cazul spargerii unui bec economic?

Daca se sparge un bec economic, atunci este important sa se deschida fereastra pentru aerisirea spatiului, sa se stranga cioburile cu un servet de hartie umed, care se vor introduce intr-o punga si vor fi trimise intr-un centru de colectare a deseurilor. 

Cum se monteaza becurile economice?

Montarea becurilor economice se face foarte simplu. Pentru inceput se va inchide sursa de curent electric, apoi se desurubeaza becul vechi, se insurubeaza cel nou si se aprinde de la intrerupator. Pe tot parcursul acestei operatiuni mainile vor fi curate si uscate. Daca va fi nevoie sa se inlocuiasca becurile de la o lustra sau de la un candelabru, atunci se va folosi si o scara. 


Comentarii

Articole similare