Tipuri de becuri - avantajele si dezavantajele tuturor tipurilor de becuri de pe piata

  1. 1. Tipuri de becuri - istoricul si tipologia becurilor
  2. 2. Tipuri de bec - ce sa alegi pentru spatiile pe care vrei sa le decorezi

Iluminarea spatiilor interioare si exterioare reprezinta o preocupare continua a oamenilor. Lumina este o necesitate pe tot parcursul unei zile, astfel incat activitatile recurente sa fie posibile. Fie ca este vorba despre activitati desfasurate la nivel rezidential sau despre cele din spatii comerciale ori industriale, toate trebuie sa aiba loc in conditii de vizibilitate optima. 

In trecutul destul de indepartat, singurele surse de lumina erau lumina solara si lumina obtinuta cu ajutorul focului care aprindea tortele si facliile. Totul s-a schimbat atunci cand a aparut in viata oamenilor o inventie cu adevarat revolutionara: becul. Au trecut, deja, peste 200 de ani de la primele inovatii aduse in domeniul iluminarii, iar in prezent exista o multime de tipuri de becuri care pot fi folosite la nivel rezidential, comercial si industrial. 

Acestea sunt dispozitive care au nevoie de alimentare cu energie electrica, pentru a putea sa functioneze. Din acest punct de vedere, solutiile pot fi mai mult sau mai putin convenabile. In continuare, vei putea descoperi care sunt principalele tipuri de bec pe care le poti folosi si tu, precum si ce variante se potrivesc cel mai bine, in functie de context.


1. Tipuri de becuri - istoricul si tipologia becurilor


Lumina obtinuta pe cale artificiala a devenit esentiala, pentru ca activitatile umane sa se poata desfasura in conditii optime, in permanenta. In intreaga lume, accesul la lumina artificiala face posibile activitati fara de care populatia nu ar putea sa lucreze, produca bunuri sau sa isi petreaca timpul liber asa cum isi doresc. Existenta umana contemporana este conditionata si de posibilitatea de a utiliza lumina artificiala, iar aceasta este disponibila doar multumita a doua aspecte foarte importante:

  • energia electrica - este ceea ce face posibila punerea in functiune a tuturor dispozitivelor folosite pentru obtinerea de lumina artificiala. De altfel, energia electrica este folosita si pentru alimentarea altor echipamente electrice esentiale pentru oamenii de pretitundeni. Exista mai multe tipuri de energie electrica, in functie de modul de obtinere a acesteia, iar in prezent sunt la mare cautare si in plina dezvoltare sursele ecologice, precum vantul si lumina solara.
  • becurile - sunt obiecte inventate si dezvoltate de catre oameni, tocmai din dorinta acestora de a putea sa se bucure de lumina si atunci cand cea naturala, produsa de soare, nu este disponibila. Folosirea lumanarilor, a facliilor si tortelor presupune pericole si nu genereaza o cantitate suficient de mare de lumina, astfel ca becurile sunt cea mai buna varianta. Inceputul istoriei becurilor este foarte interesant.

Tipuri de becuri - istoricul si tipologia becurilor - savelectro.ro

Cand au aparut primele becuri?

  • In urma cu 223 de ani, adica in anul 1800, omul de stiinta englez Humphry Davy constata ca la contactul dintre un arc carbonic si o sursa de energie electrica, se produce lumina. 
  • In 1860, Joseph Wilson Swan, un chimist si fizician tot de origine britanica ducea mai departe conceptul conationalului sau si introducea arcul intr-un vas de sticla. Se poate spune ca acela a fost momentul in care becul si-a facut, pentru prima data, aparitia.
  • In 1879, americanul Thomas Edison a mers mai departe si a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa transforme “lampa” lui Swan intr-o solutie mai rezistenta, deoarece metoda britanicului presupunea o ardere prea rapida a becului. Edison a adaugat in combinatie si un filament.
  • Solutia gasita de Edison a permis folosirea becurilor pentru ore intregi, iar in timp tehnologia si progresul sau au permis dezvoltarea unor solutii de becuri care sa functioneze pentru zile, luni sau chiar ani intregi. Datorita inovatiei sale, care a permis dezvoltarea becurilor si utilizarea lor la nivel global, Edison este deseori creditat, in mod nu neaparat corect, cu descoperirea becului.

cum au aparut becurile - savelectro.ro

Ce tipuri de becuri exista?

Asadar, bazele puse de Humphry Davy si Joseph Wilson Swan au fost dezvoltate de Thomas Edison, iar progresul tehnologic a facilitat o evolutie accelerata a becului. Poate fi catalogat drept realmente uimitor faptul ca, pana in 1879, omenirea nu a avut acces la surse de iluminat artificiale, iar in cei doar 144 de ani care au trecut de atunci si pana in prezent, au fost inventate si dezvoltate atat de multe solutii. Iata care sunt principalele tipuri de becuri care pot fi utilizate in prezent:

Becurile incandescente

Pot fi caracterizate ca fiind becuri “old school”, deoarece se bazeaza exact pe principiul primului bec cu filament produs de Thomas Edison. Cu o utilizare deosebit de raspandita, aceste becuri vintage produc lumina puternica si au avantajul de a putea fi foarte usor de gasit, in orice magazin care comercializeaza becuri. Ele ofera si alte beneficii, dar au si dezavantaje evidente.

  • sunt deosebit de accesibile, din punct de vedere al costurilor;
  • sunt usor de gasit;
  • pot fi utilizate la interior si la exterior;
  • functioneaza pe baza de curent continuu sau alternativ.
  • presupun un consum mare de energie;
  • eficienta mica, de 16 lumeni/W;
  • au durata de viata relativ scazuta.

Becuri economice

Denumite si becuri fluorescente, ele sunt cel mai usor de recunoscut prin intermediul formei spiralate a tubului. Poarta titulatura de economice, deoarece principala lor caracteristica este reprezentata de cantitatea redusa de energie de care au nevoie pentru a functiona. Exista si alte beneficii, si in cazul acestor becuri, la fel cum exista si puncte slabe.

  • cu becuri economice vei consuma o cantitate mai mica de energie decat cu solutii unul incandescente;
  • sunt mai rezistente in timp decat cele incandescente;
  • eficienta foarte ridicata, de 60 lumeni/W.
  • costa mai mult decat becurile incandescente;
  • dureaza sa se “incarce”, iar capacitatea maxima este atinsa dupa cateva minute de la aprindere;
  • pot sa contina mercur;
  • au dimensiuni destul de mari.

Becuri economice - savelectro.ro

Becuri LED

LED reprezinta un acronim pentru Light Emitting Diode, o tehnologie a carei popularitate este in continua crestere. Cu ajutorul unor becuri LED, poate fi obtinuta lumina artificiala la interior, la exterior si pot fi produse si foarte multe corpuri de iluminare folosite cu scopuri decorative (banda LED etc.). In continuare, afla toate beneficiile si punctele slabe oferite de aceste variante de becuri:

  • au durata de viata indelungata;
  • sunt foarte versatile;
  • ating eficienta maxima aproape instantaneu, dupa aprindere;
  • eficienta maxima de 150 lumeni/W;
  • consuma putina energie;
  • sunt deosebit de sigure.
  • sunt mai scumpe decat becurile clasice;
  • sunt sensibile la fluctuatiile de energie.

Becuri cu halogen

Reprezinta tipul de becuri care se apropie cel mai mult de structura celor incandescente. Aceasta este, de altfel, aproape identica, diferenta fiind facuta de continutul de halogen in interiorul bulbului din sticla. Plusurile si minusurile acestui tip de bec sunt:

  • au rezistenta mai indelungata decat cele incandescente;
  • au dimensiuni mai mici decat cele economice;
  • produc lumina mai intensa decat a celor incandescente.
  • in cazul in care se sparg, halogenul poate fi periculos pentru oameni;
  • sunt mai scumpe decat becurile vintage.

2. Tipuri de bec - ce sa alegi pentru spatiile pe care vrei sa le decorezi

Asadar, exista patru tipuri de becuri principale: incandescente, economice, LED si cu halogen. Diferentele dintre acestea constau in cantitatea de energie consumata, intensitatea luminii generate, costuri si durata de viata. Trebuie sa iei in calcul, insa, ca exista mai multe tipuri de becuri LED si tipuri de becuri economice. Cum stii, deci, care sunt cele potrivite pentru spatiile pe care vrei sa le decorezi cu solutii de iluminat artificial?

Criterii pentru alegerea becurilor

Pentru a fi sigur ca optezi pentru variantele potrivite, trebuie sa iei in calcul tipul soclului, forma becului, tipul de alimentare, consumul de energie pe care il presupune becul si tipul de lumina pe care o genereaza.

Soclul este asemanator in cazul becurilor incandescente, LED si economice, astfel ca nu ar trebui sa existe probleme, indiferent de tipul pe care optezi sa il instalezi. Fireste, exista dimensiuni distincte, iar acestea sunt cele pe care trebuie sa le iei in considerare, insa pentru fiecare dimensiune vei gasi becuri din orice tip.

Forma becului poate sa fie normala, spiralata, de lumanare, de reflector, dreapta, tip glob sau tip spot. Aceasta reprezinta un criteriu de care trebuie sa tii cont mai ales atunci cand trebuie sa instalezi becurile in diverse corpuri, precum veioze, lustre sau lampi. Si mascarea cu diverse abajururi este posibila doar daca forma si dimensiunile becului permit acest lucru. 

Tensiunea de alimentare poate sa fie pe baza de curent alternativ sau curent continuu. Asa cum ai aflat anterior, becurile incandescente sunt compatibile cu ambele tipuri de curent, insa nu este cazul si la toate celelalte variante existente pe piata. Este necesar sa stii ce tip de curent trece prin instalatia la care vrei sa atasezi becul, astfel incat sa alegi solutiile optime.

Tensiunea de alimentare - savelectro.ro

Consumul de energie este relativ simplu de intuit, in functie de categoria din care face parte un bec. De regula, cele economice si variantele din categoria becurilor LED sunt cele mai convenabile, pentru utilizatori. Becurile LED pluseaza si la capitolul duratei de viata, la care atinge performantele cele mai bune, dintre toate tipurile de becuri.

Tipul de lumina pe care o genereaza un bec poate fi rece sau calda. Lumina rece, care poate fi recunoscuta dupa culoarea sa alba, favorizeaza concentrarea, astfel ca este recomandata pentru utilizarea in spatii precum birourile sau spatiile dedicate studiului ori creatiei. Este cea mai apropiata varianta de specificul luminii naturale. Lumina calda, in schimb, este potrivita pentru crearea unui ambient relaxant.

Cum alegi becurile in functie de locul in care vor fi montate?

Lumina artificiala poate fi necesara in spatii precum cele comerciale (magazine, cladiri de birouri etc.), exteriorul locuintei si interiorul casei. Locul de instalare a becurilor are o influenta importanta asupra modului in care le alegi.

Spatii comerciale

Pentru completarea sediului afacerii tale, este necesar sa alegi becurile in functie de specificul business-ului pe care il gestionezi. Daca ai un magazin de haine sau o cafenea, de exemplu, va trebui sa pui pret pe forma becurilor si pe tipul de lumina pe care il genereaza. De regula, in astfel de spatii, sunt potrivite becurile vintage sau cele de tip LED. Lumina calda este ideala pentru cafenele si restaurantele in care se cineaza.

Tipuri de becur - Cum alegi becurile in functie de locul in care vor fi montate - savelectro.ro

In cazul in care afacerea ta consta intr-un spatiu de birouri, in care angajatii trebuie sa se concentreze, ai nevoie de becuri cu lumina rece. Forma becurilor poate fi oricum iti doresti, atat timp cat rolul lor functional este indeplinit cu succes. Spatiile comerciale trebui sa fie eficientizate, din punct de vedere energetic, astfel ca este recomandat sa alegi becuri LED sau economice, pentru facturi cat mai mici.

Interiorul casei

La nivel rezidential, tipul de lumina generat poate fi considerat al treilea criteriu, ca importanta, dupa consumul de energie si capacitatea becurilor de a se integra foarte bine, din punct de vedere decorativ. 

Regula simpla ar trebui sa fie urmatoarea: pentru toate incaperile, alege solutii cat mai economice si care sa se potriveasca cu stilul decorativ. Daca ai o camera decorata in stil vintage, cu siguranta becurile incandescente sunt solutia, in vreme ce pentru spatiile minimaliste poti sa apelezi la becuri LED. 

In ceea ce priveste tipul de lumina generat, acesta devine un criteriu important cand alegi becurile in functie de incaperile in care le vei folosi. In bucatarie, birou si baie, este recomandat sa apelezi la solutii care genereaza lumina rece. Spatiile destinate relaxarii si odihnei, asa cum sunt dormitorul si camera de zi, pot fi dotate cu becuri cu lumina calda.

Exteriorul casei

Spatiile exterioare trebuie sa fie iluminate cu ajutorul unor becuri cat mai rezistente in fata amenintarilor de ordin meteorologic. Ploaia, vantul si temperaturile extreme pot sa afecteze functionarea becurilor incandescente si a celor economice, iar cele mai eficiente la exterior sunt becurile LED si cele cu halogen. 

La Savelectro, ai acces la o gama variata de becuri si alte dispozitive pentru iluminat, care te vor ajuta sa imbogatesti, din punct de vedere functional si estetic, interiorul si exteriorul casei tale, precum si sediul afacerii pe care o gestionezi. Alege solutiile de care ai nevoie, pentru o functionare eficienta, inclusiv din punct de vedere al consumului de energie!


Sursa foto: Unsplash.com

Comentarii