Tipuri de prize - Informatii utile pentru realizarea unei instalatii electrice corecte

  1. Tipuri de prize electrice - Clasificare
    1. Tipuri de prize in functie de reteaua electrica
    2. Tipuri de prize in functie de gradul de protectie
    3. Tipuri de prize in functie de standardul folosit
    4. Tipuri de prize in functie de materialele folosite la confectionare
  2. Montajul diverselor tipuri de prize
    1. Montajul prizelor electrice aplicate
    2. 2.2. Montajul prizelor ingropate
  3. Criterii pentru alegerea corecta a prizelor electrice

Instalatiile electrice sunt prezente in toate spatiile utile vietii umane, incepand cu locuintele si terminand cu birourile, spatiile comerciale si cele de productie. In cadrul acestor instalatii sunt conectate mai multe piese, printre care se remarca prizele electrice. Acestea sunt componente esentiale, deoarece prin intermediul lor este posibila alimentarea cu energie a diferitelor echipamente si dispozitive ce ofera confort si care permit desfasurarea unor activitati economice diverse. In functie de necesitati, pe piata sunt disponibile numeroase modele, potrivite imprejurarilor specifice, alegerea trebuind sa fie facuta in cunostinta de cauza, deoarece in cazul in care nu sunt luate in considerare detaliile, ar putea aparea probleme majore. 


Tipuri de prize electrice - Clasificare

1. Tipuri de prize electrice - Clasificare

Curentul electric este indispensabil vietii moderne, activitatile diverse neputand fi practicate fara acesta. Inginerii si inventatorii au creat de-a lungul timpului mai multe modalitati de conectare la retea a consumatorilor (televizoare, masini de spalat, aparate de sudura, masini industriale etc.), dintre care se remarca ansamblul format din priza si stecher. 


Prizele sunt acele echipamente ce se conecteaza direct la cablurile retelei electrice si care permit alimentarea in siguranta a acestor consumatori. Pentru a atinge acest deziderat, prizele au fost realizate in asa fel incat sa ofere siguranta deplina utilizatorilor, rezistenta termica si rezistenta la socuri mecanice. 


Prizele moderne ating aceste criterii, insa trebuie sa fie alese tinand cont de consumatorul electric ce va fi alimentat prin intermediul lor si de mediul in care vor fi plasate. Aceste precautii sunt obligatorii, deoarece consumul de energie electrica este diferit in functie de tipul de echipament. 


Tipuri de prize in functie de reteaua electrica

Retelele electrice disponibile in Romania se impart in doua categorii. In primul rand, este vorba despre retelele monofazate, care ofera curent alternativ de putere redusa si care au destinatia de a alimenta cu energie electrica locuintele si cladirile comerciale, unde sunt alimentati consumatori obisnuiti. 


In al doilea rand, este vorba despre retelele trifazate, care au capacitatea de a furniza mai multa putere prin intermediul prezentei celor trei faze. Acestea din urma pot sa distribuie mai eficient energia electrica si sunt folosite pentru a alimenta echipamente electrice de mare putere cu un consum major. 


Pentru functionarea corecta a acestor doua tipuri de retele este importanta alegerea prizei compatibile. Astfel, pentru instalatiile monofazate vor fi montate prize monofazate, cu doi pini (faza si nul) la care se adauga unul de impamantare. In cazul prizelor trifazate sunt prezenti cinci sau sase pini, din care trei pentru faza, unul sau doi nul si unul de impamantare, care are rolul de a descarca in pamant curentul periculos. 


Tipuri de prize in functie de gradul de protectie

Gradul de protectie al prizelor electrice se refera la doua lucruri. In primul rand, este vorba despre protectia impotriva electrocutarii si a functionarii defectuoase a aparatelor electrice, iar, in al doilea rand, este vorba despre protectia impotriva prafului si a apei. 


Astfel, in prima categorie sunt introduse prizele fara protectie, ce nu au al treilea pin pentru impamantare. Aceste prize nu sunt recomandate decat daca sunt destinate sa alimenteze consumatori ce functioneaza la o tensiune redusa, ce nu este periculoasa pentru om. In majoritatea cazurilor, tinand cont ca reteaua electrica din Romania functioneaza la 220 V, se recomanda utilizarea unor tipuri de prize de pamant.


In a doua categorie exista echipamente fara protectie speciala si unele care pot functiona in conditii dificile. Aceasta caracteristica este exprimata prin intermediul unui cod de tip IP (Ingress Protection), care indica nivelul de protectie:


  • Codul IP20 indica prizele obisnuite, care nu ofera protectie suplimentara si care sunt potrivite pentru mediile uscate (locuinte si birouri, de exemplu);


  • Codul IP44 este caracteristic prizelor care rezista la stropire. Ele pot fi utilizate in siguranta in zone umede, acolo unde exista posibilitatea ca stropi de apa sa ajunga in zona lor (baie, bucatarie);


  • Codurile IP65, IP66, IP67 ofera protectie la apa, nu doar la stropire si, in plus, au o rezistenta mecanica excelenta. Aceste prize sunt destinate folosirii in medii cu umezeala foarte mare, acolo unde expunerea la apa este probabila (in exterior, gradini, spatii comerciale exterioare). Prizele de acest tip rezista in fata jeturilor de apa si sunt etanse la praf;


  • Codul IP68 este caracteristic prizelor submersibile, care pot fi montate inclusiv sub apa, fiind utilizate in aplicatii specifice, ca de exemplu retelele subacvatice, pentru iluminat sau pentru pomparea apei.


Alegerea prizelor cu protectia potrivita trebuie sa fie facuta in functie de mediul in care vor fi amplasate. Chiar daca exista tendinta de a alege o priza cu o protectie cat mai ridicata, acest lucru nu este eficient, pentru ca acest gen de componente sunt mai scumpe si mai masive, nefiind potrivite pentru utilizarea obisnuita.  


Tipuri de prize in functie de standardul folosit

De-a lungul timpului au aparut mai multe tipuri de standarde, in functie de tara in care a fost dezvoltata reteaua electrica, la inceput neexistand o modalitate comuna de realizare a unor instalatii electrice. In timp s-au individualizat anumite caracteristici specifice, din care au rezultat cateva standarde folosite in prezent. Dintre acestea cele mai utilizate sunt standardul german si italian, intalnit in special in Europa, si standardul american si britanic, mai rar intalnite. 


Cel mai utilizat standard in Romania este cel german. Acest model se caracterizeaza prin prezenta unor prize complet echipate, simple sau duble, ce se monteaza direct in dozele obisnuite din perete, ceea ce este un avantaj, pentru ca nu este necesara modificarea vechilor instalatii. Un dezavantaj al acestui standard este legat de flexibilitatea redusa, care duce la necesitatea unor accesorii suplimentare sub forma unor prelungitoare care ofera spatiu pentru mai multi consumatori. 


Un alt standard care a patruns recent in Romania, dar care are din ce in ce mai multi utilizatori, este cel italian, caracterizat prin modularitate. Prizele de acest tip au dimensiuni mai mari si permit folosirea in aceeasi carcasa a mai multor tipuri de conectori (electric, cablu tv, internet etc.), in functie de necesitati. 


Dezavantajul acestui standard este legat de faptul ca echipamentele trebuie montate in doze speciale, de dimensiuni mari, trebuind sa fie aduse modificari peretelui pentru ca acestea sa incapa. Mai utile sunt in cazul constructiilor noi, unde dozele de acest tip pot fi montate inca de la inceput.  


Tipuri de prize in functie de materialele folosite la confectionare

In ceea ce priveste materialele folosite pentru realizarea prizelor au fost intrebuintate mai multe variante. Se cauta o solutie care sa ofere caracteristici de izolare electrica pentru folosirea in siguranta, de rezistenta termica pentru a nu aparea topirea echipamentului, dar si de eficienta ergonomica, pentru a avea dimensiuni acceptabile. S-au remarcat doua materiale: ceramica si polimerii. 


Prima varianta a fost intens folosita, pentru ca oferea rezistenta la foc, in schimb se putea deteriora usor, nerezistand socurilor mecanice. Mai nou, ceramica a inceput sa fie inlocuita de polimeri rezistenti la foc, care au si avantajul de a permite micsorarea dimensiunilor mecanismului prizei pentru o montare mai usoara in dozele existente. 



Montajul diverselor tipuri de prize

2. Montajul diverselor tipuri de prize

Montajul prizelor este o operatiune relativ simpla, deoarece poate fi executata prin intermediul unor scule simple (surubelnita si cutter) intr-o perioada scurta (cateva minute). Totusi, persoanele care nu au minime cunostinte in ceea ce priveste functionarea retelelor electrice trebuie sa apeleze la electricieni autorizati in cazul in care vor sa schimbe o priza veche sau vor sa realizeze o instalatie noua. Precautia este necesara, pentru ca exista anumite riscuri legate de pericolul de electrocutare si de montajul incorect al prizelor care ar putea sa duca la defectiunea echipamentelor electrice sau chiar la aparitia unor incendii. 


Montajul prizelor electrice aplicate

Prizele electrice aplicate sunt acele echipamente care se monteaza la suprafata peretelui. Acestea sunt utile acolo unde se doreste instalarea unei prize aplicate, dar nu exista o doza ingropata. Acest procedeu trebuie sa fie efectuat tinand cont de pasii urmatori:


  • Alegerea locului potrivit pentru amplasarea prizei. Se vor avea in vedere disponibilitatea cablurilor electrice ce alimenteaza priza si apropierea de consumator. In ceea ce priveste inaltimea fata de sol se va alege un loc suficient de sus pentru ca apa sa nu ajunga la priza in cazul in care are loc vreo inundatie;
  • Instalatorul trebuie sa fie sigur ca are toate elementele necesare instalarii (priza propriu-zisa, elementele de fixare, surubelnita, cleste pentru taiat cabluri);
  • Se opreste energia de la panoul de sigurante si se utilizeaza un tester pentru a se obtine convingerea ca nu mai exista curent electric pe retea;
  • Se traseaza locul unde va fi montata priza, importanta fiind, in special, marcarea locurilor de prindere, de obicei sub forma unor suruburi fixate in perete;
  • Cablurile electrice se fixeaza in pinii corespunzatori ai prizei. Se va tine cont de culoarea cablurilor, faza fiind marcata cu culoarea maro sau negru, neutrul cu albastru si impamantarea cu verde sau galben. Cablurile trebuie sa fie fixate cat mai strans pentru a nu permite aparitia unor scurtcircuite;
  • Priza se fixeaza pe perete prin intermediul sistemului de fixare oferit de producator. 


Dupa terminarea montajului se reconecteaza instalatia electrica si se face o testare cu ajutorul creionului de tensiune sau prin alimentarea unui consumator. 


2.2. Montajul prizelor ingropate

Prizele ingropate sunt acele echipamente ce se monteaza in interiorul unor doze rotunde sau patrate, care sunt in interiorul peretelui. O varianta de tip ingropat este priza incorporabila, care se amplaseaza pe blatul de bucatarie si care se poate accesa oricand prin balansarea unui capac. 


In cazul montarii prizelor ingropate se vor lua aceleasi precautii ca pentru prizele aplicate. Montajul este asemanator, diferenta fiind data de sistemul de prindere in doza. In acest sens sunt disponibile doua sisteme: cel al ghearelor (prin actionarea unor suruburi se expandeaza si se fixeaza in corpul dozei) si cel al suruburilor (fixeaza direct priza in doza). 


Criterii pentru alegerea corecta a prizelor electrice

3. Criterii pentru alegerea corecta a prizelor electrice

In momentul in care este necesara achizitionarea uneia sau a mai multor prize, viitorii utilizatori trebuie sa tina cont de anumite criterii pentru a obtine acces la o instalatie electrica sigura, durabila, dar care, in acelasi timp, sa ofere si o imagine vizuala placuta. Un prim criteriu este legat de domeniul in care vor fi utilizate. In acest sens exista trei variante:


  • Prizele rezidentiale sunt cele mai accesibile ca pret si au scopul de a alimenta diverse echipamente electrice obisnuite, existente in fiecare casa;
  • Prizele comerciale sunt folosite in spatii precum birouri, magazine si restaurante si se caracterizeaza atat printr-o rezistenta superioara celor rezidentiale, cat si prin posibilitatea conectarii unor echipamente diverse, ca de exemplu cele de tip IT (pentru internet);
  • Prizele industriale sunt cele mai rezistente din punct de vedere al posibilitatii transmiterii unei cantitati mari de curent electric si al rezistentei la socuri, praf, umiditate si vibratii.


Un alt criteriu ce trebuie sa fie luat in considerare este cel al functiilor oferite. Majoritatea prizelor sunt destinate doar conectarii intre retea si echipamente, insa exista si modele cu functii suplimentare. De exemplu, sunt disponibile prize cu intrerupator, care pot opri transmisia de curent electric, fara a fi necesara scoaterea stechetului, si prizele cu protectie la supratensiune, ce au incorporate circuite de protectie care intrerup reteaua in cazul in care se inregistreaza o supratensiune sau o fluctuatie periculoasa de curent.


Nu trebuie pierdut din vedere nici designul prizelor, un alt criteriu ce trebuie avut in vedere de utilizatori. In magazinele de specialitate exista prize si intrerupatoare de culori, forme si modele diferite, ce pot fi introduse in mod armonios in amenajarea interioara. 


In concluzie, alegerea prizelor electrice trebuie sa fie facuta in deplina cunostinta de cauza pentru ca utilizarea lor sa fie una fara probleme. Montajul lor trebuie sa se desfasoare conform recomandarilor in vederea evitarii unor situatii neplacute sau chiar periculoase. 

Comentarii