Cum „se traduc” termenii utilizați pentru LED-uri

Cu siguranță am auzit cu toții de LED-uri, dar câți dintre noi știu cu adevărat cum se diferențiază acestea față de alte surse de iluminat? Termenul ne este familiar, este folosit tot mai des, dar am descoperit că multe persoane ezită când vine vorba de achiziționare, din cauza numeroaselor informații (câteodată contradictorii) legate de descrierile acestora.

 

Astfel că ne-am propus să vă explicăm câțiva dintre termenii de specialitate asociați LED-urilor, ca să puteți face alegeri informate pe viitor. Să îi dăm drumul 😊

 

  • LED (light emitting diode) – la fel ca orice altă lumină, LED-ul este un dispozitiv semiconductor care emite lumină atunci când trece un curent prin el. Spre deosebire de iluminatul tradițional, LED-ul nu necesită încălzirea unui filament pentru a se aprinde.

 

  • Temperatura de culoare – sintagma se referă la nuanța de culoare în care se prezintă lumina albă. De exemplu, dacă lumina are o culoare ușor albastră, atunci este o „lumină rece”. În schimb, dacă are culoarea galbenă, atunci este „lumină caldă”. Temperatura de culoare este specificată în grade Kelvin, iar cu cât lumina este mai albastră, cu atât temperatura de culoare este mai mare.

 

  • Flux luminos – este un aspect extrem de relevant în alegerea unei surse de iluminat. Pe scurt, fluxul luminos reprezintă cantitatea de lumină emisă de o sursă de lumină. Se măsoară în lumeni (lm). Este important să avem în vedere fluxul luminos al oricărei surse de lumină atunci când ne alegem LED-urile.

 

  • Watt (W) – se referă la consumul unei surse. Atunci când alegem sursa de lumină, trebuie să avem în vedere atât consumul sursei (în W), cât și fluxul luminos (în lm). Un bec cu un consum mai mare nu înseamnă neapărat o lumină mai puternică.

 

  • Dimabil – capacitatea de ajustare a intensității luminii unei surse de iluminat. Nu toate sursele sunt dimabile, dar cele care sunt au un marcaj pe ele (precum cel din imagine). Foarte important de avut în vedere este faptul că LED-urile nu sunt compatibile cu variatoarele tradiționale, ci au nevoie de variatoare corespunzătoare pentru leduri.

 


  • Unghi de lumină – cât de îngust sau cât de larg este fasciculul de lumină produs de acea sursă. Unele surse de lumină au un unghi îngust, altele pot avea chiar și 360 de grade.

 

  • Clasa de protecție (IP) – toate sursele au un anumit grad de protecție la praf și umiditate, reprezentat prin gradul de protecție IP. Prima cifră reprezintă protecția împotriva corpurilor străine, iar a doua protecția împotriva umidității. Pentru interior, orice corp de iluminat cu clasa IP20 este suficient (cu excepția băii, bucătăriei și a altor spații cu umiditate sau apă). În exterior sau în spațiile cu apă, este necesar un corp de iluminat cu clasa de protecție minim IP44.

 

  • RGB – denumirea vine de la cele 3 culori principale: roșu (red), verde (green), albastru (blue). Restul culorilor se obțin prin combinarea celor principale, cu ajutorul unui controller RGBW- RGB + leduri cu lumină albă.


  • Tensiune de alimentare – este tensiunea necesară unei surse de iluminat pentru ca aceasta să funcționeze. Majoritatea corpurilor și surselor de iluminat funcționeaza cu tensiune 220V, dar sunt și unele excepții (banda LED, spre exemplu, funcționeaza cu o tensiune de 12 sau 24V în general, fiind necesar un transformator).

 

  • Tipul de dulie – acesta nu trebuie confundat cu forma și dimensiunea becului! Dulia este baza becului, care face legătura cu corpul de iluminat. Duliile pot varia de la baze tradiționale cu înfiletare, cum ar fi E14, E27 sau E40, până la baze de răsucire și blocare precum GU10.

 

  • Echivalența – este puterea unei surse LED raportată la o sursă convențională cu filament. Dacă, în trecut, toate sursele cu filament aveau aproximativ aceeași eficiență (în medie 15lm/W), sursele LED au o eficiență mult mai mare (chiar și peste 160 lm/W). Astfel, pe majoritatea ambalajelor surselor, în special în cazul becurilor, este trecută echivalența cu un bec cu filament.

 

Aceștia au fost câțiva dintre termenii generali, iar pentru banda LED avem și câțiva termeni specifici:

 

  • Controller – un dispozitiv ce poate fi folosit pentru a schimba intensitatea benzii, temperatura de culoare, pentru a porni sau opri banda ori chiar pentru anumite funcții speciale (pornire programată, jocuri de lumini etc). Funcțiile diferă de la un controller la altul, la fel și modul de conectare. Cele mai comune sunt cele cu telecomandă, dar există și diferite controllere smart, care folosesc o aplicație de telefon.

 

  • Sursa de alimentare – este un dispozitiv electric care convertește curentul de la o priză de perete sau un cablu în curent continuu de joasă tensiune, potrivit pentru utilizare la benzile LED.

 

  • 5050/3528 – dimensiunea ledurilor. Spre exemplu, un led de tip 5050 are dimensiunea 50x50 mm.

 

În articole viitoare, vom explica și alți termeni pe care e bine să îi știți când vine vorba de alegerea unui produs de iluminat sau a unui accesoriu pentru iluminarea casei. Rămâneți pe savelectro.ro 😊

Comentarii