Ocolul lumii în proiecte inteligente de iluminat public

De curând v-am expus avantajele iluminatului LED în special pentru spațiile publice, subliniind, astfel, motivele principale pentru care administrațiile locale ar putea să se orienteze din ce în ce mai mult înspre acest tip de iluminat pentru zone urbane sau rurale. Iată câteva exemple (de pe mai multe meleaguri), care ne demonstrează cum se poate transforma inteligent iluminatul public, atunci când există voința necesară pentru așa ceva:

 

În Canada, regiunea Ontario, mai multe orașe de dimensiuni mai mici și-au unit forțele într-o asociere regională pentru a trece la iluminatul public LED, ca să reducă substanțial costurile la electricitate. Un program oferit de guvernul federal a stimulat municipalitățile să găsească parteneri privați din sectorul energetic pentru a realiza astfel de proiecte.

 

În India, Ministerul Energiei a creat o companie (Super-Esco), a cărei misiune este să faciliteze accesul la tehnologia LED prin scăderea costurilor în astfel de investiții. Practic, compania cumpără en-gros tehnologie LED, pentru a o putea oferi la prețuri accesibile autorităților locale interesate. Localitatea Vizag a profitat de program și acum se bucură de o scădere cu peste 50% a costurilor la energie electrică, precum și de semnificative îmbunătățiri în ceea ce privește iluminatul stradal. Un sistem central de control și monitorizare controlează luminile stradale LED de la distanță (identifică problemele, diminuează intensitatea luminii, în funcție de condițiile meteo de afară, pentru a reduce consumul de energie ș.a.). Același sistem (CCMS) măsoară, totodată, și economia de energie realizată și oferă administrației locale informații concrete și rapide despre consumul de curent pentru iluminatul stradal.

 

Guadalajara (Mexic) a introdus iluminatul public LED printr-un program ce a presupus investiții din partea unor parteneri privați, decontate apoi de stat, precum și asistență tehnică din partea Băncii Mondiale, în special în privința provocărilor birocratice ale unui astfel de sistem. Până la implementarea sistemului LED, iluminatul public al acestui oraș (al patrulea ca mărime în Mexic) nu mai fusese modernizat de peste 30 de ani. Multe zone din oraș nu mai aveau deloc iluminat, ceea ce a dus la o creștere a ratei infracționalității. Structura învechită cerea prea multe investiții pentru a fi reparată. Iluminatul public reprezenta 18% din factura pentru utilități publice a municipalității. Accesând programul guvernamental, situația s-a schimbat pentru Guadalajara.

 

Parteneriatul public – privat (PPP) a fost soluția pentru Birmingham (Marea Britanie). Un singur contract în acest sens a combinat mai multe elemente de infrastructură (drumuri, poduri, iluminat public), pentru a reduce costurile investițiilor. În baza unui cadru legal creat de guvernul Marii Britanii, administrația locală din Birmingham a conceput un amplu program de modernizare a infrastructurii, realizat cu parteneri din sectorul privat. Iluminatul LED este parte integrantă din acest program.

 

Avem exemple de bune practici și în România. În județul Cluj, Parcul Industrial Tetarom a beneficiat de o soluție CityTouch Philips pentru a administra, monitoriza și controla iluminatul stradal inteligent. Beneficiile investiției sunt notabile: iluminatul public se poate adapta oricărui scenariu, se realizează economii semnificative de energie și costuri și se reduc substanțial emisiile CO2 (dacă e să numim doar principalele avantaje). Și Podul de la Medgidia a fost înnoit cu un sistem inteligent de iluminare arhitecturală LED, care permite personalizarea efectelor luminoase în funcție de eveniment. Proiectul a fost realizat tot cu ajutorul companiei Philips.

Exemple de acest tip găsim din ce în ce mai des în tot mai multe țări, pe toate continentele. Acolo unde administrațiile centrale și locale realizează care sunt avantajele tehnologiei LED, apar și facilitățile legale necesare, și parteneriatele cu operatori privați ce au capacitatea și deschiderea pentru refacerea infrastructurii de iluminat.

 

Comentarii