Montare lustra - Cum sa alegi si cum sa instalezi o lustra

  1. Montare lustra. Ce este o lustra si ce tipuri exista
  2. Montaj lustra. Cum se face instalarea lustrei

Iluminarea spatiilor interioare si exterioare este un element de o importanta majora, atat la nivel rezidential, cat si in spatii comerciale si industriale. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat solutii prin care sa poata sa lumineze in mod eficient zonele in care desfasurau diverse activitati. Atunci cand lumina naturala nu este suficienta sau nu exista, cum se intampla pe timp de noapte sau in spatii precum camerele din subsoluri, trebuie sa se apeleze la corpuri de iluminat.


Pe langa rolul practic pe care il au, corpurile de iluminat pot sa se transforme si in obiecte de decor care sa infrumuseteze spatiile in care sunt montate. Alese in mod corect, modelele de lustre sunt o excelenta varianta prin care poti aduce un plus de stil intr-o incapere precum livingul, dormitorul sau holul apartamentului ori cel al casei. Pentru a putea beneficia de avantajele de ordin functional si estetic, trebuie sa stii cum se face in mod corect o montare a lustrei.


Montare lustra. Ce este o lustra si ce tipuri exista

Corpurile de iluminat joaca un rol deosebit de important in existenta umana, iar utilizarea lor este ceea ce garanteaza confort si siguranta in foarte multe situatii din viata de zi cu zi. Pentru  a obtine lumina dorita in diferite medii si circumstante, se poate recurge la corpuri de iluminat atat pentru interior, cat si pentru exterior. Din categoria variantelor de corpuri de iluminat pentru exterior fac parte corpurile cu becuri, spoturile, dar si corpurile bazate pe energia solara.


Daca ne referim la corpuri de iluminat pentru interior, lustrele sunt printre cele mai populare obiecte de iluminat. Acestea ofera beneficii de ordin functional, precum si avantaje estetice. Lustra este un corp de iluminat care se monteaza, in general, prin suspendare in tavan. Ea este formata din corpul central si din bratele pe care sunt pozitionate becurile. In general, lustra este considerata un corp de iluminat cu rol decorativ important. 


In timp, acest tip de corpuri de iluminat a evoluat foarte mult si au aparut multe variante cu diverse caracteristici estetice si functionale. Indeosebi din punct de vedere stilistic, lustrele sunt prezente pe piata in diverse forme si dimensiuni care se pot integra cu brio in incaperi decorate in stil minimalist si elegant, dar si in camere decorate in stil rustic. Versatilitatea lustrelor este posibila si datorita diversitatii materialelor din care acestea sunt produse.


O lustra poate fi confectionata din materiale precum sticla, metal, cristal sau plastic. Totodata, ea poate fi imbunatatita si cu abajururi sau alte ornamente specifice. Iata lista completa a componentelor unei lustre:


  • corp central
  • lant sau alt sistem de fixare in tavan
  • cablu
  • brate
  • becuri
  • abajururi sau alte ornamente

1. Montare lustra. Ce este o lustra si ce tipuri exista


Unde se poate monta o lustra


Dupa cum ai aflat anterior, lustra este un corp de iluminat destinat utilizarii la interior, iar versatilitatea este printre principalele sale calitati. Principiul de baza la montarea unei lustre este instalarea ei prin suspendare in centrul tavanului unei incaperi. Fiind pozitionata in centru, lustra va facilita propagarea luminii in mod uniform, creandu-se astfel o atmosfera agreabila in camera. Iata in ce spatii se poate monta o lustra:


  • sufragerii
  • dormitoare
  • sali de mese
  • holuri
  • hoteluri si restaurante


Acest lucru este posibil datorita faptului ca poti sa gasesti, mai ales pe Savelectro.ro, lustre foarte diverse din punct de vedere al aspectului. Exista atat variante mici si deosebit de discrete, cat si lustre care impresioneaza prin grandoarea lor si atrag atentia chiar si in cele mai spatioase incaperi. In continuare, vei putea descoperi mai multe despre tipologia lustrelor, din punct de vedere estetic.


Tipuri de lustre, in functie de aspect


Lustrele in stil casic sunt lustre traditionale, care pun accentul pe bratele incalcite, abajururi din material textil, dar si alte podoabe decorative. Abajururile sunt, in general, produse din catifea sau matase. In ceea ce priveste bratele si corpul lustrei, acestea sunt de regula produse din alama sau bronz. Acest tip de lustra este ideal pentru camerele decorate in stil vintage sau traditional.


Lustrele in stil modern au design contemporan si cu un pronuntat caracter minimalist. Spre deosebire de lustrele traditionale care au brate incalcite, acestea apeleaza la linii drepte si forme cat mai simple. Sunt produse din combinatii de metal si sticla sau plastic, iar adaptabilitatea lor la stiluri decorative este impresionanta. 


Lustrele in stil industrial sunt produse din materiale care pot fi considerate dure, atat din punct de vedere al consistentei, cat si al aspectului. Este vorba despre sarma, metal, dar si sticla bruta. Aspectul lor este robust si rustic, fiind incurajata expunerea cablurilor si utilizarea becurilor care au filament aparent. Sunt folosite in incaperi decorate in stil industrial.


Tipuri de lustre, in functie de numarul de becuri


Numarul de becuri pe care il are o lustra in dotarea sa influenteaza puterea luminii pe care o poate genera corpul, dar si tipul de montaj si adaptabilitatea la diverse spatii. Iata ce tipuri de lustra exista, din punct de vedere al numarului de becuri:



  • cu un singur bec - pot sustine un singur bec si sunt disponibile intr-o gama variata de stiluri si forme. Sunt potrivite pentru incaperile mici, insa se pot combina in grupuri, pentru a fi utilizate si in spatii mai extinse, cu scopul crearii unui impact vizual ridicat.



  • cu doua becuri - sunt disponibile in foarte multe variante de materiale si design-uri si au capacitatea de a imprastia lumina in mai multe directii.



  • cu trei becuri - se folosesc in incaperile de dimensiuni medii si sunt cel mai des montate in sufragerii si holuri. Sunt suficient de mari pentru a atrage atentia si din punct de vedere stilistic, astfel ca se transforma usor in obiecte de decor care sa impresioneze vizitatorii, dar si sa imbunatateasca confortul locatarilor.


  • cu patru sau mai multe becuri - sunt populare la nivelul incaperilor de dimensiuni mari, asa cum sunt salile de masa, spatiile comune ale hotelurilor sau chiar livingurile extinse. Aspectul lor este grandios si au capacitatea de a genera lumina puternic si uniform pe toata suprafata incaperilor.

1. Montare lustra. Ce este o lustra si ce tipuri exista

Exista mai multi factori in functie de care corpurile de iluminat din aceasta categorie sunt eficiente in anumite spatii. Trebuie avuta in vedere, in primul rand, alegerea lustrei in mod corect. Totodata, este necesar sa stii ce implica montarea unei lustre si cum se face, in functie de tipul acesteia. Afla in continuare cum sa alegi lustra si cum se face instalarea ei.


Montaj lustra. Cum se face instalarea lustrei

Cum sa alegi in mod corect o lustra


Alegerea lustrei este una care trebuie sa fie efectuata tinandu-se cont de cateva criterii esentiale. Doar in acest mod, lustra va putea sa fie integrata in mod corect, din punct de vedere estetic, dar si sa reziste bine in timp in conditii de eficienta maxima. Iata care sunt cele mai importante criterii de selectare a unei lustre:


  • Stabileste rolul principal - asa cum ai aflat, lustra poate sa aiba importanta de ordin functional, dar si impact la nivel estetic. Trebuie sa selectezi caracteristica pe care sa pui accentul, inainte de a alege modelul pe care sa il instalezi. In functie de acest lucru, vei putea sa restrangi aria de selectie si sa identifici mai usor modelul potrivit.


  • Orienteaza-te in functie de spatiu - indiferent ca pui pe primul loc aspectul estetic sau pe cel functional, trebuie sa tii cont de caracteristicile incaperii in care va fi montata lustra. Te intereseaza suprafata totala a incaperii, precum si inaltimea tavanului. Marimea lustrei trebuie sa fie direct proportionala cu cea a suprafetei camerei. 

Montare lustra. Montaj lustra. Cum se face instalarea lustrei

Totodata, trebuie sa te asiguri ca tavanul este suficient de inalt pentru a monta lustra de dimensiuni mari. O varianta cu lant reglabil poate fi solutia de mijloc, deoarece acesta permite ajustarea inaltimii. Montarea de lustra cu 5 becuri este, de regula, recomandata atunci cand incaperea are dimensiuni mari, in vreme ce montarea lustrei cu 3 becuri este o optiune pentru camerele de dimensiuni medii.


  • Design - trebuie ca lustra sa se potriveasca cu stilul decorativ al spatiului in care va fi instalata. Este important sa te orientezi in functie de stilul mobilierului pe care il detii, dar si in functie de culorile alese pentru decor. Poti opta pentru un model care sa se asorteze sau pentru unul care sa faca nota discordanta si sa atraga atentia in incapere. 
  • Finisaje si materiale - materialul din care este produsa lustra influenteaza aspectul acesteia, rezistenta ei, dar si usurinta la montaj. Poti opta pentru lustre din metal, cristal, lemn, plastic sau sticla. Finisajele difera si ele, in functie de material, iar cele din sticla si cristal pot sa aduca un plus de eleganta in interiorul camerei. Lustrele din metal si lemn se folosesc, in general, in spatii decorate in stil industrial.
  • Tipul sursei de lumina - exista lustre cu becuri traditionale, lustre cu lumini LED, precum si variante cu alte surse de lumina. In functie de acest aspect, poate varia si costul corpurilor.
  • Buget - de altfel, toate aspectele prezentate anterior pot influenta costul unei lustre. Tocmai de aceea, este important sa iti stabilesti de la inceput un buget si sa incerci sa identifici acel corp de iluminat care se incadreaza in el si respecta si suficiente criterii. 


Cum se face montarea lustrei


Dupa ce ai achizitionat modelul dorit, trebuie sa stii si cum se instaleaza noua ta lustra. La lustra cu 3 becuri, montarea implica unele masuri de siguranta importante. Montajul de lustra cu 3 becuri, dar si montarea de lustra cu 5 becuri se pot realiza urmand urmatorii pasi esentiali:


  1. Se opreste alimentarea cu electricitate - este foarte important, pentru a putea realiza in conditii optime de siguranta o montare de lustra cu 3 becuri sau cu un alt numar de becuri, sa se deconecteze sursa de alimentare principala.
  2. Se verifica firele - cablurile electrice si toate conexiunile trebuie sa fie verificate foarte bine, inainte de a monta lustra, pentru a avea garantia ca acestea sunt in stare buna si nu exista riscuri care se pot manifesta ulterior.
  3. Se demonteaza lustra veche - daca exista o alta lustra deja montata, aceasta trebuie indepartata cu grija, fara a fi afectate firele la care se va conecta noul tau corp de iluminat.
  4. Se instaleaza suportul pentru lustra - alaturi de corpul de iluminat pe care il poti comanda de pe site-ul nostru, vei primi si un kit de montaj. Instaleaza suportul pentru lustra la nivelul cutiei de jonctiune din tavan. Suportul va fi baza pe care instalezi corpul de iluminat si ii va sustine acestuia greutatea.
  5. Se conecteaza firele electrice - dupa ce te asiguri inca o data ca este intrerupta alimentarea cu electricitate din tablou, poti conecta firele de alimentare ale lustrei cu cele existente in cutia de jonctiune. Trebuie sa te asiguri ca realizezi in mod corect conexiunile. In cazul in care ai dubii, apeleaza la un electrician.2. Montare lustra. Montaj lustra. Cum se face instalarea lustrei
  6. Se fixeaza lustra pe suport - lustra se instaleaza peste suportul din tavan, cu ajutorul suruburilor sau sistemelor alternative de fixare din kitul de instalare. Trebuie ca, la finalul acestui pas, lustra sa fie stabila. 
  7. Se instaleaza becurile - daca este vorba despre lustra cu becuri clasice, nu cu LED, trebuie sa te asiguri ca alegi becuri compatibile cu modelul pe care il folosesti. Insurubeaza-le si asigura-te ca sunt foarte bine fixate.
  8. Se verifica conexiunile - este necesara, la final, inca o verificare a conexiunilor electrice, dar si a fixarii corpului in tavan, pentru a avea certitudinea ca nu exista niciun risc ca lustra sa se desprinda. 
  9. Se restabileste conexiunea electrica - odata ce te-ai asigurat ca lustra este bine fixata, poti sa restabilesti alimentarea prin reconectarea sursei de alimentare.
  10. Se testeaza lustra - activeaza lustra cu ajutorul modelelor de prize si intrerupatoare pe care le folosesti in camera in care aceasta a fost montata. Asigura-te ca se aprind toate becurile din dotarea sa, daca are mai mult de unul.

Fie ca ai de realizat o montare de lustra cu 5 becuri, o instalare de lustra cu 3 becuri sau un montaj al unui corp de iluminat cu alt numar de surse de lumina, este important sa respecti pasii pe care ti i-am prezentat. Montarea lustrei trebuie sa fie realizata in conditii depline de siguranta. 

Montare lustra. Montaj lustra. Cum se face instalarea lustrei

La Savelectro.ro gasesti lustre cu design placut si functionalitate excelenta, pe care le poti monta cu ajutorul kiturilor incluse. Daca nu esti sigur, alege sa apelezi la serviciile unui electrician autorizat, pentru a avea garantia unor lucrari cu eficienta pe termen lung!

Comentarii