Iluminatul prezinta o importanta deosebita, atat la nivel rezidential, cat si la nivel industrial. Sunt foarte multe motive pentru care ai putea sa fii interesat de modul in care este iluminat apartamentul tau sau de tipul de becuri folosite pentru iluminarea casei in care locuiesti.
Si pentru cei care au de gestionat sedii de business iluminatul reprezinta o preocupare. Prin alegerea surselor potrivite de lumina, poate fi obtinut un grad optim de vizibilitate la orice ora, ceea ce contribuie la imbunatatirea conditiilor de siguranta din orice incapere.
Mai mult decat atat, sursele moderne de iluminat pot sa ofere si beneficii de ordin estetic. Pentru ca toate beneficiile pe care le pot oferi corpurile moderne de iluminat sa iti fie accesibile, este necesar sa le alegi in cunostinta de cauza.
Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea afla care sunt caracteristicile esentiale ale ledurilor. Descopera ce este ledul, cum functioneaza ledul, precum si care sunt avantajele si potentialele probleme ale acestui tip de becuri!
1. Ledul - Ce este si cum functioneaza
Ce sunt ledurile?
Notiunea de LED reprezinta un acronim pentru termenul englezesc de Light Emitting Diode, adica bec cu dioda luminescenta. In termeni tehnici, becurile din aceasta categorie prezinta drept caracteristica principala existenta unei diode semiconductoare, cu jonctiune P-N, care emite lumina la polarizarea directa. Ledurile sunt alternativa cea mai populara la becurile incandescente.
Spre deosebire de acestea, ledurile nu se incing si nu au un dotare un filament care arde. Atunci, cum functioneaza ledurile? Explicatia este una destul de ampla si urmeaza sa o descoperi in cele ce urmeaza. Trebuie sa mai stii ca ledul emite lumina monocromatica, in general, iar aceasta poate sa varieze de la nuante de rosu, pana la tonuri deosebite de galben, albastru sau chiar violet.
Cum functioneaza ledurile?
Asadar, spre deosebire de becul cu lumina incandescenta, ledurile nu au filament. Principiul de functionare al ledurilor se bazeaza pe jonctiunea P-N, formata la contactul dintre semiconductorul tip N cu cel de tip P. Electronii din N se combina cu golurile din partea P, in vreme ce golurile din P se deplaseaza in N si se reintalnesc cu electronii.
Acest proces determina disparitia electronilor si golurilor libere, iar ionii pozitivi din N si cei negativi din P sunt necompensati. Se formeaza, in consecinta, potentialul de contact. Iluminarea prin LED se face prin sustinerea transferului si combinarilor de electroni si goluri, deoarece aceasta combinare produce lumina. Alimentarea cu tensiune este ceea ce produce acest fenomen.
Tipuri de leduri
Se pot identifica mai multe tipuri de leduri, acestea fiind caracterizate prin modul de functionare, culorile pe care le pot genera sau puterea pe care o are lumina produsa de catre ele. Iata care sunt principalele tipuri de leduri existente in prezent:
- Leduri through-hole
Cele mai populare becuri LED din aceasta categorie sunt cele care au dimensiunile de 3, 5 sau 8 mm. Pe langa diversitatea de dimensiuni, trebuie subliniata si varietatea de culori. Aceste becuri pot genera lumina de culoare verde, alba, galbena, albastra sau rosie, dar si in alte variante cromatice.
- Leduri bicolore
Sunt leduri cu doi anozi si un catod, deci au trei terminale. Sunt leduri care pot emite doua tipuri de culori.
- Leduri RGB
RGB inseamna Red, Green, Blue, adica Rosu, Verde, Albastru. Dispun de trei anozi si un catod comun, in general. Sunt becurile tip LED cele mai populare la nivel global, gratie avantajelor functionale si de ordin estetic pe care le pot oferi. Faptul ca dispun de trei leduri pe un singur cip transforma variantele RGB in variante extrem de versatile, care pot sa genereze o gama larga de culori.
- Leduri SMD
ledurile SMD sunt leduri cu dioda montata la suprafata. SMD-urile se instaleaza pe o baza de aluminiu si apoi sunt inconjurate cu rasina epoxidica. Genereaza lumina foarte puternica. De altfel, SMD-urile sunt mai puternice decat toate variantele prezentate pana acum.
- Leduri de putere ridicata
Si mai puternice sunt ledurile de inalta putere, care genereaza o putere de minimum 1 W. Acestea se utilizeaza la productia farurilor pentru masini sau a lanternelor. Daca esti interesat de produse care contin becuri cu lumina LED si pe care le poti folosi pentru a-ti dota locuinta, trebuie sa stii mai multe informatii despre tipurile existente si caracteristicile acestora.
Tipuri de produse pe baza de LED
Becuri LED
In ultimii ani, tehnologiile de iluminare pe baza de LED au avansat foarte mult si au castigat teren in fata solutiilor bazate pe becuri cu lumina incandescenta. Cu ajutorul unor becuri LED, oamenii pot obtine o eficienta mult mai mare din partea sistemelor de iluminat si pot sa amelioreze si consumul de energie. Becurile se pot folosi atat la nivel rezidential, cat si la nivel industrial sau comercial. De regula, se utilizeaza becuri cu dulii de tip E14, E27, G4 sau GU10.
Spoturi LED
Spoturile LED se utilizeaza atat pentru iluminarea incaperilor, cat si pentru infrumusetarea aspectului acestora. Un mare avantaj pe care il au diversele variante de spoturi LED consta in adaptabilitatea lor din punct de vedere al marimilor si formelor.
Ele pot fi patrate, rotunde sau ovale si se monteaza in tavan sau pe suprafata peretilor. Pentru un plus de stil, pot fi completate cu ajutorul ramelor speciale. Se folosesc, indeosebi, pentru iluminarea holurilor si a spatiilor precum baia si bucataria.
Panouri LED
Cu ajutorul unor panouri LED, se pot ilumina foarte bine birourile. De altfel, orice spatiu larg poate fi imbunatatit, din punct de vedere functional, cu ajutorul panourilor LED. Exista mai multe tipuri de panouri, in functie de dimensiuni si de forma.
Ele se pot instala in mod aplicat sau prin incastrare. Sub forma de panouri, ledurile pot sa inlocuiasca neoanele. Genereaza lumina puternica si nu sunt necesare intr-un numar ridicat, pentru a ilumina chiar si spatii cu suprafete mari.
Banda LED
Apreciata indeosebi pentru rolul decorativ pe care il poate indeplini, banda LED este un produs in voga, in special la nivel rezidential. Este usor de instalat, prin prindere in profile de aluminiu sau prin lipire direct pe suprafate din lemn, plastic, metal etc. Benzile cu becuri LED sunt foarte usor de manevrat si prezinta flexibilitate, fara sa isi piarda din rezistenta.
O alta calitate pentru care sunt foarte apreciate consta in posibilitatea de a fi utilizate atat la interior, cat si la exterior. Ledurile folosite pentru producerea benzilor pot sa genereze o gama variata de culori, care pot fi controlate prin intermediul aplicatiilor dedicate, disponibile pe smartphone si tableta. De asemenea, banda poate sa fie controlata si cu ajutorul telecomenzii.
Oglinzi LED
Cu ajutorul unei oglinzi LED, orice baie poate sa devina un spatiu mai practic si mai confortabil de utilizat. Alimentate, de cele mai multe ori, prin intermediul bateriilor, oglinzile din aceasta categorie dispun de becuri LED cu putere de 3W sau chiar mai mare. Becurile inconjoara oglinda si genereaza lumina necesara pentru o vizibilitate excelenta atunci cand utilizatorul se machiaza sau isi aranjeaza parul.
Cum se pun ledurile?
Procesul de montare a corpurilor de iluminat pe baza de LED este unul care poate sa difere, in functie de tipul produselor pe care le folosesti. Cum se monteaza ledurile este usor de inteles, daca ai de a face cu becuri.
Acestea se infileteaza in fasung, asemenea unor becuri obisnuite, cu lumina incandescenta. In cazul unor oglinzi LED si a panourilor LED, lucrurile pot fi ceva mai complicate si ar putea fi necesara interventia unui electrician.
Banda LED reprezinta un adevarat obiect de decor si trebuie sa stii cum se leaga ledurile sub forma de banda, daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, din punct de vedere functional si estetic.
Din fericire, montarea este una simpla, iar alimentare se poate face inclusiv prin USB. Foarte multi oameni aleg sa monteze banda LED in spatele televizorului. Poti sa prinzi banda in profile de aluminiu sau sa o lipesti de suprafete.
2. Ledurile - Ce avantaje si ce probleme pot avea acestea
Ledurile sunt o alternativa la celelalte tipuri de becuri existente pe piata. Este vorba despre becurile cu lumina incandescente, becurile cu halogen si cele fluoerescente. Prin beneficiile pe care le ofera, tehnologia LED este una care se face usor remarcata si care este preferata oamenilor intr-o proportie tot mai mare.
In acelasi timp, daca esti interesat de becuri si produse cu becuri prin care sa iti completezi locuinta sau sediul afacerii, trebuie sa cunosti si care sunt potentialele probleme pe care le pot ridica acestea. Iata care sunt principalele avantaje si dezavantaje propuse de tehnologia LED si de produsele care o utilizeaza.
Avantajele iluminatului prin LED
- Cat consuma ledurile - becurile care apeleaza la aceasta tehnologie propun o reducere a consumului de energie, fata de becurile cu lumina incandescenta, care poate sa ajunga pana la 80%.
- Cum arata ledurile - exista mai multe tipuri de leduri, care pot sa genereze lumina in diferite culori si combinatii de culori. Aspectul estetic este foarte important, deoarece permite utilizarea obiectelor de iluminare prin LED in diferite contexte, la nivel rezidential si nu numai.
- Durata de viata a ledurilor - ledurile se ard mult mai tarziu, comparativ cu becurile cu lumina incandescenta. Durata de viata a unui bec LED poate sa depaseasca 5 ani.
- Tensiunea de alimentare a ledului - pentru cei interesati de domeniul electronicii, la ce tensiune se alimenteaza ledul este o informatie foarte importanta. Tehnologia este una care pastreaza traditia din domeniu si necesita o alimentare de la sursa cu valoare de cel putin 1,4 si cel mult 1,8 V, la aplicarea directa pe un LED.
- Fluxul luminos se poate regla - tehnologia LED este una care permite utilizatorului sa regleze intensitatea luminii, precum si culoarea generata de catre corpurile de iluminat.
- Se pot monta in fasung clasic - daca sunt utilizate becuri LED pentru inlocuirea celor incandescente sau pe halogen, acestea pot fi alese in variante cu fasung similar, pentru a nu fi necesara inlocuirea intregului sistem al corpurilor de iluminat.
- Stabilitate - durata lunga de viata a unui bec LED este completata prin stabilitatea deosebita a intensitatii luminoase. Aceasta se mentine pe parcursul intregii utilizarii a corpurilor de luminat. De asemenea, becurile LED se aprind instantaneu.
Dezavantaje LED
- Sunt mai scumpe - becurile si corpurile cu lumina LED au, de regula, preturi mai mari decat cele cu lumina incandescenta. O varianta foarte buna este sa achizitionezi corpuri de iluminat cu LED de la Savelectro.ro, atunci cand vrei sa reduci costurile implicate de astfel de solutii. Importam direct cele mai multe dintre produsele disponibile in oferta noastra, astfel ca preturile pe care le practicam sunt mereu unele foarte atractive.
- Au lumina unidirectionala - solutia pentru aceasta problema este folosirea becurilor cu lentile sau a sistemelor cu mai multe becuri.
- Pot sa clipeasca - desi au o durata de viata ridicata si o functionare destul de stabila, becurile din acasta categorie pot sa clipeasca. Acest lucru poate fi considerat un dezavantaj, insa intelegerea motivelor pentru care sistemele pe baza de LED clipesc poate sa te ajute sa rezolvi problemele de la nivelul instalatiei electrice.
De ce clipesc ledurile?
La fel ca alte surse de lumina, si becurile din categoria ledurilor pot ajunge sa palpaie sau sa clipeasca. Aceasta manifestare este una care poate sa fie cauzata de trei factori. In primul rand, poate fi vorba despre probleme la nivelul sursei de alimentare.
Tensiunea slaba sau suprasarcina pot sa provoace palpairea ledurilor, iar atunci cand observi astfel de manifestari ar fi bine sa opresti alimentarea cu energie a corpurilor de iluminat si sa verifici starea retelei.
O a doua cauza ar putea fi reprezentata de faptul ca durata de viata a becului sau becurilor LED a expirat, iar acestea necesita inlocuire. In fine, al treilea motiv pentru care pot ajunge sa palpaie ledurile consta in calitatea slaba a acestora.
Daca ai cumparat corpuri de iluminat LED dotate cu becuri de proasta calitate, acestea ar putea ajunge sa se defecteze prematur, iar forma de manifestare va fi prin clipit.
Acestea sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunosti despre ce este ledul, cum functioneaza acest tip de bec si care sunt variantele de corpuri de iluminat cu lumina LED pe care le poti folosi in locuinta ta.
Pe Savelectro.ro gasesti corpuri cu LED calitative, disponibile la preturi foarte avantajoase. Comanda online produsele noastre si poti sa beneficiezi de toate avantajele propuse de iluminarea prin leduri!
Sursa foto: Unsplash.com
Comentarii