Iluminatul stradal LED – o soluție eficientă energetic pentru orașe și comune

Din ce în ce mai multe comunități din întreaga lume investesc în trecerea iluminatului public pe tehnologia de tip LED. Orașe de diferite dimensiuni, dar și comune din mediile rurale aleg să își protejeze cetățenii și să susțină dezvoltarea economică prin proiecte de iluminat stradal ori al clădirilor administrative bazat pe LED.

 

Explicația pentru această schimbare nu stă în „moda momentului”, ci are rațiuni foarte practice. Numeroase studii au arătat că iluminatul stradal (mai ales în zonele urbane) reduce criminalitatea cu până la 20% și accidentele în trafic cu până la 35%. Totodată, încurajează oamenii să petreacă mai mult timp afară seara.

 


Toate administrațiile locale își doresc, astfel, să susțină o rețea de iluminat public eficientă și economică. Iar avantajele tehnologiei LED din prezent fac din aceasta alegerea ideală pentru așa ceva:

 

  • Becurile LED sunt cu 40 – 60% mai eficiente energetic decât celelalte soluții de iluminat tradiționale.

 

  • Iluminatul LED este de mai bună calitate, conferă consum de energie mai scăzut și reduce emisiile de CO2 în atmosferă. Becurile de acest tip nu emit radiații, nu produc căldură, nu sunt periculoase pentru vedere și nu atrag nici insecte.

 

  • Mentenanța sistemelor de iluminat LED are costuri mai reduse, deoarece becurile LED au o durată de viață de cel puțin patru ori mai mare decât becurile clasice.

 

  • Iluminatul tip LED contribuie semnificativ, la reducerea facturii de energie a unei municipalități, a unui oraș sau a unei comune, iar banii astfel economisiți pot fi investiți în alte servicii și proiecte pentru comunități.

 

  • Becurile LED consumă de cel puțin zece ori mai puțin curent decât becurile incandescente. Pot conferi diferite tipuri de lumină (caldă, neutră sau rece), în funcție de spațiul de destinație.

 

  • LED este în prezent tehnologia de iluminat cea mai prietenoasă cu mediu: fără mercur, plumb sau alte substanțe toxice.

 

  • Becurile LED sunt foarte rezistente la variații sau extreme de temperatură și la șocuri și, neavând filament, nu se ard și nu se sparg. Lumina lor se diminuează treptat, pe măsură ce durata de viață li se apropie de sfârșit.

 

 

Iluminatul stradal de tip LED este un generator major de beneficii pentru orice comunitate, iar administrațiile publice locale din întreaga lume au început să vadă acest lucru și să investească în această tehnologie. Într-un articol următor, vă vom prezenta câteva studii de caz care demonstrează eficiența și inteligența opțiunii pentru tehnologia LED când vine vorba de iluminat public (stradal sau al clădirilor administrative).

Comentarii