Becuri Vintage – Tipuri de becuri si avantaje

Becuri Vintage – Tipuri de becuri si avantaje

Becuri Vintage – Tipuri de becuri si avantaje

Despre becuri vintage, sau becuri Edison, se vorbeste din ce in ce mai mult iar utilizarea lor este deja inclusa ca solutie in proiectele de design interior, atat pentru variantele de reabilitare a unor spatii domestice, precum si pentru cele cu destinatie comerciala.

Plecand de la ideea clasicului bec cu filament incandescent, proiectantii au realizat o noua varianta cu totul speciala si care pastreaza la propriu caldura vizuala a becului Edison asa cum a ramas el in amintirea generatiilor care s-au bucurat pentru prima data de iluminarea artificiala. Noua versiune de becuri vintage atrage in primul rand prin forma inedita pe care o are filamentul care odata ajuns la incandescenta devine el insusi cel care va capta atentia celor care ii sunt in preajma. Un filament de bec vintage poate fi privit pentru cateva secunde fara a resimti vreun disconfort, insa ceea ce ramane contant si atat de apreciat se refera la calitatea si culoarea luminii pe care o propaga.

Fiind vorba despre lumina clasica, atat de cunoscuta, a becului cu filament incandescent, becul Edison amplifica si mai mult aceasta caracteristica, temperatura de culoare ajungand la 2200K fiind evident mai mica decat cea a becurilor clasice (2700K). Asa zisa „paloare” a luminii, acel portocaliu cald este cel care are rolul de a induce linistea si starea de relaxare in camera in care sunt puse in functiune unul sau mai multe becuri vintage.

Plecand de la aceasta calitate a noului bec Edison, s-a ajuns rapid la ideea introducerii conceptului de proiectare a spatiilor interioare cu tenta retro, idee excelenta si bine primita mai ales cand exista oportunitatea infiintarii unui spatiu comercial de tip club, cafenea, sala de auditie, bar, dar cu siguranta si pentru camere sau zone de odihna din locuintele personale.

Posibilitatea folosirii becurilor vintage in combinatie cu intrerupatoare cu variator de tensiune (becul fiind dimabil) este inca in avantaj pentru ca se poate crea orice combinatie a intensitatii luminoase, fiecare bec Edison, sau grupuri de becuri, putand fi configurate dupa dorinta.

Din punct de vedere contructiv un bec vintage include asemanari tehnice in privinta posibilitatii de montaj, el putand fi compatibil cu fasunguri de tip E14 sau E27. Consumul este usor mai ridicat decat cel al becurilor cu LED, insa nu in asemenea masura incat sa devina indezirabil. In esenta scopul becurilor vintage este sa creeze atmosfera prin calitatea luminii oferite, nicidecum sa fie utilizate ca surse principale de iluminat.

Decizia de folosire in orice proiect a unor becuri vintage este usor de luat insa este nevoie ca la orice schimbare de design de o decizie profesionala atat in ceea ce priveste amplasarea cat si numarul de becuri Edison care sunt instalate. Efectul poate fi amplificat cu usurinta prin alegerea unei zugraveli in tonuri complementare cu lumina alb calda oferita de bec, dar si prin tipul de mobilier care completeaza spatiul camerei.

Pot fi alese becuri vintage cu estetica diferita atat din punct de vedere al formei bulbului de sticla, dar si a formei si complexitatii filamentului inclus. Exista becuri vintage cu forma clasica a bulbului, sau tip glob cu diametre diferite, in timp ce sticla poate avea nuiveluri de transparenta de la complet transparent la fumuriu cu diferite grade. Pentru schimbarea completa a infatisarii cu care ne-am obisnuit, bulbul se poate alege in forma fructului de avocado, in forma de flacara sau in forma de tub.

In mod cert filamentul este cel care joaca cel mai important rol in estetica acestor becuri vintage, ca atare producatorii pot realiza combinatii dintre cele mai diverse.

Este de remarcat faptul ca sunt disponibile becuri vintage LED care includ benzi speciale cu LED-uri minuscule ce seamana foarte bine cu filamentul clasic. Datorita acestei realizari tehnice remarcabile becul vintage LED va putea fi utilizat intr-o varianta cel putin la fel de economica ca si becurile LED cu care deja ne-am obisnuit, pastrand insa caracteristica vizuala de expunere vizibila a filamentului „incandescent” care de aceasta data este format din benzi LED si care ofera atat de apreciata atmosfera retro.

Toate comentariile

Lasa un comentariu