Tipuri de banda led

Tipuri de banda led

Tipuri de banda led

Banda LED face parte din categoria surselor de lumina pentru iluminare decorativa, fiind, la propriu, cea mai flexibila solutie atunci cand se doreste acoperirea unor suprafete cu o lungime mare si pozitionarea in unghiuri diferite in plan orizontal sau vertical.

Banda LED detine doua caracteristici importante care se refera la:

  • usurinta cu care se poate configura fizic in momentul pozitionarii atat intr-un spatiu interior, cat si la exterior;
  • posibilitatea alegerii culorii luminii produse din gama alb cald sau alb rece, dar si varianta multicolora de tip RGB (Red-Green-Blue) care utilizeaza un dispozitiv controller cu care se pot realiza o multitudine de efecte sau combinatii de culoare.

Pentru transpunerea in practica a unei astfel de solutii de ambientare domestica sau comerciala (cu scop de extindere si remarcare pentru clienti), alegerea modelului de banda LED ramane la dispozitia utilizatorului cu specificarea ca atunci cand nu pot fi intrunite conditiile unui montaj sigur sa se apeleze la o firma specializata, sau chiar la un designer, care pot realiza un montaj corespunzator si oferi o solutie estetica corecta pentru obtinerea efectului dorit.

In functie de dimensiunea chipurilor, cele mai des folosite si apreciate sunt urmatoarele:

  • Banda LED 3528 – Un tip extrem de utilizat, se caracterizeaza in primul rand prin pretul foarte redus. Cel mai folosit tip de banda din aceasta categorie este cea cu un consum de 4,8W/M pentru cea cu 60 de leduri pe metru. Pe piata exista si alte variatii de putere, care se datoreaza numarului de leduri. Astfel, regasim variantele cu 9,6W/M sau chiar 19,2W/M
  • Banda LED 5050 – Este un produs care imbina atat paleta de culori disponibile in spectrul RGB, dar si intesitatea luminozitatii pe care o poate oferi. Puterea pentru chipurile aceste benzi este 0,24W. Pentru functionarea unei astfel de benzi LED sunt necesare o sursa de alimentare corespunzatoare metrajului de banda LED care se monteaza si un controller specializat pentru mixarea culorilor si corectia intensitatii luminoase asa cum se doreste. Trebuie retinut ca un controller nu este suficient pentru orice cantitate de banda. Daca doriti sa folositi mai multa banda led cat puterea maxima a controllerului este necesar sa adaugati si un amplificator.

Cele doua sunt cele mai folosite tipuri de leduri, dar nu sunt singurele. Pe piata mai gasim si altele: 3014, 2835 (inlocuitor pentru 3528), 5630, 5730 si multe altele

In functie de culoarea luminii, avem, de asemenea, mai multe tipuri de banda led:

  • Banda led monocolora. Este cea mai utilizata banda cu led, in special variantele de culori alb cald(2700K – 3000K) si alb rece (6000K – 6500K). Dar exista si alte variante de culoare: rosu, galben, verde, albastru etc.
  • Banda led multicolora. Cunoscuta si ca banda led RGB, principala caracteristica a acestui tip de banda led este, bineinteles, faptul ca se poate schimba culoarea cu ajutorul unui controller. Un chip RGB este compus din alte 3 chipuri: rosu, albastru si verde. Culoarea dorita se obtine prin combinarea acestor 3, la intensitati diferite. Unele benzi cu led au si un al 4-lea chip, alb.

O ultima clasificare, dupa gradul de protectie, imparte benzile led in:

  • Banda led fara protectie la apa, cea la care ledurile sunt expuse. Este recomandata in special pentru scafe, locuri unde nu are contact direct cu apa sau cu umezeala excesiva. Are gradul de protectie IP20.
  • Banda led cu protectie la apa, la care ledurile sunt protejate de un strat de silicon. Se poate folosi in locuri cu umditate ridicata, precum in bucatarie, sau in exterior. Aceasta are gradul de protectie IP65, dar pot exista si alte variatiuni precum IP45, IP54 sau IP66.
  • Banda led subacvatica. Dupa cum bine v-ati dat seama, aceasta se poate scufunda. Este folosita in general pentru fantani, piscine sau acvarii. Gradul de protectie pentru aceasta este IP67 sau IP68.

Toate comentariile

Lasa un comentariu